top of page

ŠAHOVSKI SAVEZ KANTONA SARAJEVO / ARHIVA

  • Writer's pictureŠSKS

PČELICA 2021 - IZVJEŠTAJ SA PRVENSTVA

OTVORENO ŠAHOVSKO PRVENSTVO SARAJEVA ZA OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE – PČELICA 2021

U subotu, 18. decembra 2021. godine, u organizaciji Šahovskog saveza Kantona Sarajevo i tehničkoj podršci šahovskih klubova Sarajevo, Alpong i Junior, održano je Otvoreno prvenstvo Sarajeva za osnovce i srednjoškolce – Pčelica 2021 u prostorijama osnovne škole „Fatima Gunić“ u općini Novi Grad Sarajevo. Glavni partner prvenstva bilo je Sarajevo-Osiguranje d.d. Sarajevo.

Na prvenstvu je učešće uzelo 133 djece iz gradova širom Bosne i Hercegovine. Igralo se u tri kategorije za osnovnoškolce: 1-3 razred, 4-6 razred i 7-9 razred. Srednjoškolci su igrali u jednoj zajedničkoj kategoriji. Tempo igre je bio 10 minuta po igraču za cijelu partiju.

Prvenstvo su svečano otvorili predsjednik Šahovskog saveza Kantona Sarajevo gosp. Vahidin Omanović i ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.


Video izvor - FACE TV


Odigrane su 372 šahovske partije, a učesnici prvenstva su pokazali veliku zainteresovanost za šahovski sport. Nakon tri i po sata igre najuspješnijim takmičarima predsjednik šahovskog saveza Kantona Sarajeva uručio je priznanja i nagrade.

Po kategorijama konačne tabele su imale slijedeći izgled:

Kategorija 1-3 razreda osnovne škole



Kategorija 4-6 razred osnovne škole



Kategorija 7-9 razred osnovne škole



Kategorija 1-4 razred srednje škole



Najuspješniji takmičari bili su iz šahovskih klubova sa prostora Kantona Sarajevo koji su od ukupno 12 medalja osvojili njih 9, dok su preostale tri medalje osvojili mladi šahisti iz Foče koji su inače ostvarili vrlo dobre rezultate u svim kategorijama.

U nastavku nekoliko fotografija sa takmičenja



108 views0 comments
bottom of page